Proiectul CLIMKARST
finantat prin Grantul CEEX 627/2005
PREAMBUL

Depozitele sedimentare din pesteri (sedimente, concretiuni calcitice, sau speleoteme, resturi fosile) constituie unele dintre cele mai valoroase arhive care includ indicatori cu reale semnificatii paleoclimatice si paleogeografice. In conditiile microclimatului extrem de stabil din zonele profunde ale pesterilor si in absenta agentilor erozionali care actioneaza la suprafata terenului, depozitele speleale conserva in timp inregistrari cum sunt: semnalul izotopic al oxigenului, care reflecta variatiile regionale ale temperaturii, semnalul izotopic al carbonului si particule polinice, semnificative pentru compozitia paleovegetatiei, semnalul izotopic al unor elemente minore in resturile fosile (ex. 87Sr/86Sr, 44Ca/40Ca) semnificative pentru migratia populatiilor si reconstituirea paleodietelor, susceptibilitatea magnetica a sedimentelor, care reflecta evolutia paleoprecipitatiilor si a paleotemperaturilor. Comparate cu alte depozite continentale sau oceanice, speleotemele prezinta avantajul ca pot fi datate cu mare precizie prin folosirea metodei seriei uraniului, care extinde limita de cca 40 ka a metodei radiocarbonului pana la cca 700 ka. Aceasta limita poate fi extinsa insa chiar si mai mult, pana la cca 1.2-1.5 Ma  prin utilizarea semnalului paleomagnetic din speleoteme combinata cu determinarea raportului izotopic 234U/238U.

Datarea cu seria uraniului permite reconstituirea cu mare precizie a oscilatiilor climatice rapide, adica cele cu durate de numai cateva sute sau chiar zeci de ani din cursul Pleistocenului superior si Holocenului. Analiza acestor oscilatii in Romania si corelarea lor cu profile sincrone din restul Europei completeaza imaginea de ansamblu asupra circulatiei atmosferice si oceanice din trecut si poate permite detalierea modelelor circulatiei globale si realizarea de prognoze pe termen mediu si scurt alte schimbarilor climatice care afecteaza Pamantul.

Proiectul CLIMKARST a avut ca scop stabilirea unor profile paleoclimatice de referinta pentru Holocen si Pleistocenul mediu si superior pe baza analizei izotopice si datarii speleotemelor din Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni, corelate cu analiza semnalului paleomagnetic din speleoteme si sedimente speleale si cu studiul complex al acumularilor de resturi fosile din pesteri. Am analizat depozite pentru care varstele orientative au fost stabilite prin cercetarile preliminare efectuate anterior, concentrandu-ne atentia asupra catorva perioade caracterizate prin schimbari climatice rapide, cum ar fi Holocenul, si Stadiile Izotopice Marine (MIS) 3 si 5. Proiectul a implicat activitati de cercetare multi-disciplinara intr-o echipa ce a inclus speologi, mineralogi, paleontologi, fizicieni, colaborari internationale, si s-a bazat pe experienta si, partial, infrastructura moderna necesara pentru realizarea unor proceduri analitice de varf cum sunt cele caracteristice pentru datarea cu seria uraniului in spectrometrie de masa sau studiile paleomagnetice.

Variatii climatice rapide nregistrate n depozitele carstice din Romania, evidentiate de indicatori izotopici si paleomagnetici
Doriti sa aflati mai multe despre acest proiect? Contactati-ne!
Obiective
Participanti
Cercetari
Publicatii
Proiectul CLIMKARST, s-a incheiat la 1 august 2008, iar site-ul a fost actualizat pentru a reflecta realizarile noastre. Multumim pe aceasta cale tuturor colegilor si colaboratorilor din intreaga lume.

Urmati
acest link pentru a vedea ceea ce noi consideram a fi cele mai importante rezultate ale  cercetarilor si eforturilor depuse de noi in cei peste 3 ani de activitate.