Speotravaux
speotravaux
Carstologie
carstologie
Resiltherm
resiltherm
Cavemonitor
cavemonitor
Paleoclim
paleoclim
DOSLFTHE
doslfthe
FREEM
freem
CAVICE
freem

Institutul de Speologie "Emil Racoviță"

Având în vedere listele cu propuneri privind atestarea și acreditarea instituțiilor și unităților de cercetare-dezvoltare înaintate de Academia Română și Colegiul Consultativ pentru Cercetare și Dezvoltare și Inovare, Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică a validat acreditarea Institutului de Speologie "Emil Racoviță" ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes național. Citește mai mult

Biografie


Emil Racoviță a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 - 1929.

emil racovita

Cele 1.300 de exemplare din flora și fauna regiunilor cercetate adunate de Racoviță au fost studiate de numeroși cercetători, care au descris sute de forme necunoscute până atunci în lumea vegetală și animală. La întoarcere a publicat o lucrare importantă despre Cetacee, în special balene.

În 1900, devine director-adjunct al Laboratorului Oceanologic "Arago" din Banyuls-sur-Mer, Franța.

Ca urmare a descoperirii unor noi specii de crustacee în peștera Cueva del Drach din Mallorca, vizitată în 1904, domeniul îl fascinează și renunță la cercetarea în oceanologie pentru a se dedica ecosistemelor subterane. La intrarea în oraș există o statuie a lui Emil Racoviță.

În 1907, va publica "Essai sur les problemes biospeologiques", prima lucrare importantă dedicată biospeologiei din lume. După aceea, va iniția un program internațional de cercetare numit "Biospeologica" care să studieze fauna peșterilor, la început ca o activitate privată, dar în 1920, înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume. Pe lângă numeroși cercetători români, Racoviță aduce la Cluj și o echipă de prieteni biologi de renume, doi francezi (Jules Guiart, René Jeannel) și un elvețian (Alfred Chappuis). Citește mai mult